13 Μαρτίου 2013

Ο μέγας ιεροεξεταστής
Για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Faust από την Τετάρτη 13 Μαρτίου και κάθε Τετάρτη στις 9.00΄μμ το  θέατρο «ΣΥΝ ΚΑΤΙ - σύνολο τέχνης»  παρουσιάζει τον  μονόλογο Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ του Φιόντορ  Ντοστογιέβσκη από τους  Αδελφούς Καραμάζοβ  ( δεύτερος τόμος - πέμπτο κεφάλαιο)

Mετάφραση
Άρης Αλεξάνδρου

Επεξεργασία κειμένου
Ματίνα Μόσχοβη

 Σκηνοθεσία
Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος


Ιβάν – ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ
Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος

Βοηθοί σκηνοθέτη
Κωστής Σαββιδάκης
Μαρία Βασιλοπούλου

φωτογραφίες
Κλεοπάτρα Σάρλη

επεξεργασία ήχου
studio 19 – Κώστας Μπώκος

 

Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ

Ο θρύλος του Μεγάλου Ιεροεξεταστή είναι ένα κεφάλαιο από τους «Αδελφούς Καραμάζοφ» του Ντοστογιέφσκη.
Παρουσιάζεται ως ένα ποίημα του δεύτερου από τους τρείς αδελφούς Καραμάζοβ, του πιο φιλοσοφημένου, του Ιβάν. Ο Ιβάν το παρουσιάζει στον μικρότερο αδελφό, Αλιόσα, τον πιο θρησκευόμενο, εκείνη τη στιγμή δόκιμο μοναχό.
Η ιστορία, που μεταφέρει ο Ιβάν στον αδελφό του Αλιόσα, διηγείται την επιστροφή του Χριστού στην γη, και συγκεκριμένα στην Σεβίλλη του 15ου αιώνα. Πλήθος ανθρώπων τον υποδέχεται παραληρώντας από συγκίνηση, ώσπου περνά από εκεί ο Μέγας Ιεροεξεταστής ο οποίος, τον συλλαμβάνει. Την νύχτα πηγαίνει να τον επισκεφτεί στο κελί του.
Ο Μέγας Ιεροεξεταστής αποδεικνύει στον Ιησού με επιχειρήματα ότι αυτό που έφερε στη Γη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Κι αυτό γιατί ο Χριστός παρεξήγησε τη φύση των ανθρώπων και, στην προσπάθειά του να κάνει καλό, έκανε κακό. Για μεγάλο χρονικό διάστημα πιστεύεις ότι έχει δίκιο. Σταδιακά, όμως, μπορεί να δει κανείς την αδυναμία των επιχειρημάτων, που είναι και η αδυναμία κάθε δικτατορίας- είτε αυτή είναι θρησκευτική είτε κοινωνικής φύσεως- κι έτσι, άμα ακολουθήσεις την πολύ δομημένη σειρά των επιχειρημάτων του έργου μπαίνεις στην καρδιά αιώνιων ερωτημάτων που κυριαρχούν στον κόσμο, σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Ο πυρήνας του μύθου είναι διαχρονικός. Αναφέρεται σε κάθε είδος και μορφή εξουσίας. Πρόκειται για μιαν εκπληκτική ανατομία της ανθρώπινης προσωπικότητας - τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο - όσον αφορά το ερώτημα «εξουσία ή ελευθερία;»


 Θέατρο Faust  
Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11,

τηλέφωνο κρατήσεων: 2103234095

Παραγωγή
θέατρο ΣΥΝ ΚΑΤΙ – σύνολο τέχνης
Πληροφορίες
Σαββιδάκης Κωστής
τηλ. 6978603947

μονόλογος
διάρκεια: 60΄
διάλειμμα: όχι
είσοδος:  12 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: