12 Ιουνίου 2008

7 χρόνια Μετρονόμος - Η γιορτή στον Ιανό

Θόδωρος Βαλσαμίδης, Γιώτα Νέγκα, Θόδωρος Θεοδωρίδης, Νίκος Ανδρουλάκης


Θανάσης Συλιβός, Γιώργος Χρονάς, Φώντας Λάδης


Θανάσης Συλιβός, Μάνος Ελευθερίου


7 ΧΡΟΝΙΑ «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ»
Το γνωστό περιοδικό γιόρτασε τα 7 χρόνια της κυκλοφορίας του
διοργανώνοντας μια μουσική βραδιά στον ΙΑΝΟ


Toυ Τάσου Π. Καραντή
Συμπλήρωσε 7 χρόνια κυκλοφορίας(2001 – 2008) ο «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ», αυτό το “οικείο αλλά και περίεργο” - όπως το χαρακτήρισε ο Φώντας Λάδης - μουσικό περιοδικό και το γιόρτασε, διοργανώνοντας, την Τρίτη 3 Ιούνη 2008, μια μουσική βραδιά στον ΙΑΝΟ, όπου τίμησε το Μάνο Ελευθερίου, ο οποίος φέτος έκλεισε τα 70 του χρόνια.
Το cafe του ΙΑΝΟΥ είχε γεμίσει από νωρίς, από τους πολλούς αναγνώστες, φίλους, αλλά και συνεργάτες του «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΥ», καθώς, βέβαια, κι από σημαντικούς ανθρώπους του ελληνικού τραγουδιού, μεταξύ των οποίων, διακρίναμε τους : Δήμο Μούτση, Χρήστο Λεοντή, Ηλία Ανδριόπουλο, Μιχάλη Τερζή και φυσικά, τον, τιμώμενο της βραδιάς, το Μάνο Ελευθερίου.
Τους ομιλητές της εκδήλωσης προλόγισε η “ψυχή του Μετρονόμου”, ο, εκδότης του, Θανάσης Συλιβός, ο οποίος αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του περιοδικού και στην πορεία του μέσα στο χρόνο, αφού ο «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ» έχει πλέον επεκταθεί στις εκδόσεις βιβλίων, αλλά και cd. Ιδιαίτερα στάθηκε στη συμβολή των συνεργατών και των φίλων, αλλά και των αναγνωστών του περιοδικού, οι οποίοι και το κρίνουν συνεχώς μέσα στο χρόνο. Τέλος, αναφέρθηκε και στο κοπιαστικό πρακτικό κομμάτι της όλης προσπάθειας, τονίζοντας, ότι είναι αυτό που σε κάνει να αγαπήσεις αυτό με το οποίο ασχολείσαι.
Αμέσως μετά μίλησε ο συγγραφέας, ποιητής και στιχουργός Φώντας Λάδης, ο οποίος ξεκίνησε από την πρώτη του γνωριμία με το Θανάση Συλιβό, στις αρχές του ’90, με αφορμή το βιβλίο για το Λοΐζο που ετοίμαζε και στο οποίο ο Λάδης διέκρινε τις πρώτες δημοσιογραφικές ανησυχίες του Συλιβού, μέσα στις οποίες ενυπήρχε ο «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ». Χαρακτήρισε το Θανάση Συλιβό “άνθρωπο – μυρμήγκι”, ο οποίος συλλέγει σπυρί – σπυρί το υλικό του, χωρίς να υποτάσσεται στα κελεύσματα των εταιρειών. Ο «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ», σύμφωνα με τον Λάδη «θυμίζει, αναδεικνύει, περισώζει και, τώρα τελευταία, δίνει και μικρόφωνο … τινάζοντας τη σκόνη που κάποιοι ρίχνουν με το φτυάρι σκόπιμα στο καλό ελληνικό τραγούδι.». «Ευαίσθητος και συνεχώς σε εγρήγορση ο Συλιβός», συνέχισε ο Φώντας Λάδης, «εναντιώθηκε στις σειρήνες της τυποποίησης, της μαζικοποίησης και της εμπορευματοποίησης, αναδεικνύοντας, μέσα απ’ αυτόν τον επαναστατικό αυτοπεριορισμό του, ψύχραιμα κι ακριβοδίκαια τη συνέχεια του ελληνικού τραγουδιού.». Κι ολοκλήρωσε, λέγοντας ότι το βασικό χαρακτηριστικό του «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΥ» είναι «η πρωτοτυπία να μιλάει για το παρελθόν αλλά όχι σαν για κάτι το παρωχημένο, να αναφέρεται στο παρόν σα να είναι κάτι διαχρονικό, να προσφέρει πληροφόρηση και τεκμηρίωση, να επιλέγει και να έχει άποψη, γι’ αυτό κι έχει την επιβράβευση από απαιτητικούς αναγνώστες.».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο ποιητής κι εκδότης του περιοδικού «ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ» Γιώργος Χρονάς, ο οποίος είπε για τον Συλιβό ότι «δεν είναι άνθρωπος της μόδας και δεν παρακολουθεί τη μόδα», ενώ τόνισε για το «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟ» πως «ο αναγνώστης δεν θα βρει μία κρατική διαφήμιση, ούτε μια μεγάλη εταιρεία δίσκων κι αυτό είναι πολύ κομψό και δυνατό, πρέπει να έχει πολλά κότσια!», γι’ αυτό όμως, συμπλήρωσε, «αν ξεφυλίσσει κάποιος το ΜΕΤΡΟΝΟΜΟ θα διακρίνει τον πολιτισμό.». Ο Χρονάς ολοκλήρωσε τη δική του συμμετοχή στο πάνελ, αρκετά πρωτότυπα, αφού πήρε μια αυτοσχέδια ζωντανή μικρή συνέντευξη από το Θανάση Συλιβό, σχετικά με την πορεία του περιοδικού μέχρι σήμερα, αλλά και της όλης διαδικασίας της παραγωγής του.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε μουσικά, μέσα από το αφιέρωμα του συγκροτήματος «Ανοιχτά Παράθυρα» στα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου. Η Γιώτα Νέγκα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Θόδωρος Βαλσαμίδης κι ο Θόδωρος Θοδωρίδης, με τη συνοδεία του Γιώργου Αλτή στο μπουζούκι, τραγούδησαν τα αγαπημένα τραγούδια του μεγάλου μας στιχουργού.
Ο Περικλής Κοροβέσης – βλέποντας τις τόσες δραστηριότητες του περιοδικού, αλλά και την αγάπη με την οποία το περιβάλλουν συνεργάτες κι αναγνώστες – είχε πει ότι «ο ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ είναι κίνημα!». Στη γιορτή, για τα 7χρονα του, στον ΙΑΝΟ, όλα έδειχναν ότι το κίνημα αυτό θα έχει μέλλον. Του το ευχόμαστε από καρδιάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: