22 Οκτωβρίου 2010

Νεοκλής Νεοφυτίδης - Δημήτρης Λέντζος: "Φαγιούμ"


Νεοκλής Νεοφυτίδης - Δημήτρης Λέντζος
Φαγιούμ

«...και του τσιγάρου η μικρή στα χείλη τους η καύτρα
φωτίζει σαν παλιά φαγιούμ βαθιά τα πρόσωπα τους».

Το περιοδικό και οι εκδόσεις Μετρονόμος παρουσιάζουν την πρώτη προσωπική δουλειά του συνθέτη Νεοκλή Νεοφυτίδη σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου με τίτλο
«Φαγιούμ».

Παρατηρώντας σήμερα τα βλέμματα των φαγιούμ (εκείνων των προσωπογραφιών που ανακαλύφθηκαν στην όαση Φαγιούμ της Αιγύπτου) νιώθουμε την αίσθηση ότι «αφηγούνται» τις δικές τους ή ...τις δικές μας ιστορίες. Κάπου εκεί συναντιούνται το παλιό και το νέο παίρνοντας το ένα κάτι από τη γεύση του άλλου.

Μια «μουσική δοκιμή-προσέγγιση» πάνω στο παλιό και στο νέο, μέσα από 12 διαφορετικές ιστορίες. Από τη μια διαχρονικές φόρμες, ρυθμοί και στιχουργικά σχήματα, βαφτίζονται στην όαση των παλιών αισθήσεων και εικόνων, κι από την άλλη, εκείνα τα παλιά πρόσωπα των φαγιούμ βαφτίζονται στην όαση του σήμερα και ξαναγεννιούνται δημιουργώντας μια σύγχρονη προσωπογραφία.

Τα 12 τραγούδια ερμηνεύουν ο Μανώλης Μητσιάς, η Σοφία Παπάζογλου, ο Δώρος Δημοσθένους, ο Μανώλης Πασχαλίδης, και ο συνθέτης.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Σταύρος Αγιαννιώτης κλασική, ακουστική κιθάρα,Γιάννης Σινάνης μπουζούκι, τζουρά, Μιχάλης Σωτηράκης μπουζούκι, λαούτο, Νίκος Παπαναστασίου ακορντεόν, Ανδρέας Νικολής ντραμς, κρουστά, Τεό Λαζάρου κοντραμπάσο, Χάρης Μέρμηγκας κοντραμπάσο, Μάνος Αβαράκης φυσαρμόνικα, Μαρίνος Γαλατσινός κλαρινέτο, Διονύσης Κοκκόλης τρομπέτα, Mαριλίζα Παπαδούρη τσέλο, Πέτρος Γιωρκάτζης βιολί και Νεοκλής Νεοφυτίδης πιάνο, μελόντικα.

Η ενορχήστρωση των τραγουδιών είναι του Νεοκλή Νεοφυτίδη, ενώ τα πορτραίτα Φαγιούμ, στο εξώφυλλο και το ένθετο, φιλοτέχνησε η Εβίνα Μακρή.

Νεοκλής Νεοφυτίδης
Γεννήθηκε το 1976 στη Λευκωσία. Μεγάλωσε στη Λεμεσό. Αποφοίτησε (πιάνο και θεωρητικά) από το Κυπριακό Ωδείο Λεμεσού με καθηγητή τον Πέτρο Χριστοδουλίδη. Είναι επίσης διπλωματούχος πιάνου και θεωρητικών του Trinity College of Music. Έκανε σπουδές στο βιολί (μέχρι Grade 8 του Royal Academy of Music) με τον Παναγιώτη Στυλιανού.Υπήρξε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου (βιολί). Είναι αριστούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Μουσικολογίας) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο ίδιο τμήμα εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα «Το μεταγραφικό έργο του Άρνολντ Σαίνμπεργκ».

Μια σύνθεση του (Α΄ βραβείο) αποτέλεσε τον ύμνο της Παγκόσμιας Γυμνασιάδας που έγινε στη Κύπρο το 1993. Το 2000 κέρδισε το Α΄ βραβείο και χρηματικό έπαθλο στους πρώτους αγώνες σύνθεσης της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής (Κ.Ο.Ε.Μ.) με μαέστρο και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Σταύρο Ξαρχάκο. Το έργο του «Ο θαυμαστός κόσμος του Καραγκιόζη» δέχτηκε τα εγκωμιαστικά σχόλια των μελών της κριτικής επιτροπής (ανάμεσα σ’ άλλους οι Σταύρος Ξαρχάκος (συνθέτης), Λουκάς Καρυτινός (διευθυντής ορχήστρας), Στέφανος Βασιλειάδης (μουσικολόγος). Συμμετέχει κατά καιρούς σε διάφορους διαγωνισμούς σύνθεσης, όπως στον Α΄ Διαγωνισμό Σύνθεσης του Κέντρου Μεσογειακής Μουσικής.

Είναι μόνιμος συνεργάτης του Χρήστου Λεοντή, ενώ ως πιανίστας- ενορχηστρωτής έχει συνεργαστεί με τον Ηλία Ανδριόπουλο, την Ελένη Βιτάλη, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Έχει συμμετάσχει ως πιανίστας και ενορχηστρωτής στις μουσικοθεατρικές παραστάσεις: «Θέλω να σας πω» με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ζορμπαλά (Θέατρο Τέχνης, 2005), «One for the road» με τον Δώρο Δημοσθένους, (2007-2009), «Τα Κυπριακά» με το Δώρο Δημοσθένους, «Τραγούδια από το θέατρο» με τον Παναγιώτη Μπούσαλη και τη Μαρία Κανελλοπούλου (2008), «Πώς αλλιώς αφού αγαπιούνται οι άνθρωποι» με τη Ζωή Παπαδοπούλου (2009).

Εκτός από προσωπικά τραγούδια και πολλές διασκευές για πιάνο ή μικρά σύνολα σε τραγούδια και μουσική Ελλήνων κυρίως συνθετών (Λεοντής, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ανδριόπουλος, Ανδρέου, κ.ά.) έχει συνθέσει μουσική για τα θεατρικά έργα: «Πλατς-μουτς» (παιδικό) του Ευγένιου Τριβιζά με την θεατρική ομάδα «Μίμηση πράξεως» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Σερεφίδη (2008), «Τίτα-Λου» της Κατρίν Ανν με τη θεατρική ομάδα «Σόλο για τρεις» σε σκηνοθεσία Μαρίας-Μανναρίδου Καρσερά (2009), και για τις μικρού μήκους ταινίες «Λουτρά Εμερκές» του Παύλου Νεοκλέους και «Ορφέας» του Αντώνη Βουτσίνου.

Δημήτρης Λέντζος
Γεννήθηκε το 1960 στις Μηλιές Ηλίας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές εργασίες και ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τον Χρήστο Λεοντή, τον Μιχάλη Τερζή, το Νεοκλή Νεοφυτίδη κ.ά. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Νίκος Δημητράτος, ο Παντελής Θαλασσινός, η Γλυκερία, ο Δώρος Δημοσθένους, η Μαρία Σουλτάτου, η Σοφία Παπάζογλου κ.ά.

Το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος το βιβλίο του «Η μεγάλη διαδήλωση του ενός» - Οκτώ διηγήματα και ένα παραμύθι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: