16 Δεκεμβρίου 2010

Γιώργος Σταυρακάκης: "Χάρτινες Πόλεις"

ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

Κάτω από τον τίτλο «Χάρτινες Πόλεις» στεγάζονται τα καινούργια τραγούδια του Γιώργου Σταυρακάκη. Μετά από το «Ρεσάλτο», τα «Γυάλινα Φτερά», τις «Απουσίες», το «Carousel» αλλά και τις συμμετοχές του τραγουδοποιού σε παραγωγές που κυκλοφορούν στο εξωτερικό, όπως το «In giro una vita» και το «Ritratti» του Marco Zappa, παρουσιάζει τις «Χάρτινες Πόλεις» (εκδόσεις «Μετρονόμος»). Τραγούδια που αφηγούνται μικρές και μεγάλες ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, πίσω από τη βιτρίνα της πόλης.

Ο τραγουδοποιός και ποιητής Γιώργος Σταυρακάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και δημιουργεί στην Αθήνα. Στο ξεκίνημά του, σε νεαρή ακόμα ηλικία, είχε την τύχη να συνεργαστεί με τον αλησμόνητο Έλληνα συνθέτη Μάνο Λοΐζο, καθώς και με τον στιχουργό Μανώλη Ρασούλη.

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές «Το Δωμάτιο», «Συνάλλαγμα Τέλος», «Ένα παλιό καλοκαίρι», «80+1 Ποιήματα», «Οινομαγειρεία» και τελευταία το «Επέκεινα των Ασμάτων», μια επιτομή τής μέχρι τώρα ποιητικής του συγγραφής, που κυκλοφορεί από τον «Μετρονόμο».

Τη χρονιά που διανύουμε επελέγη από τον διαδικτυακό Ρ/Σ «Radio Art» ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς, το οποίο και αφιέρωσε τον Μήνα Μάρτιο στον Έλληνα ποιητή και τραγουδοποιό, παρουσιάζοντας το έργο του.

Ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες σύγχρονης ποίησης, καθώς και στην έκδοση του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανελλήνιου Συμποσίου Ποίησης για τους Κρήτες ποιητές του αιώνα (2008).

Ο Γιώργος Σταυρακάκης έρχεται για άλλη μια φορά να καταθέσει χαμηλόφωνες μπαλάντες που αναδεικνύουν ένα λόγο ποιητικό, βιωματικό και συνάμα περιγραφικό, διεισδύοντας με ευαισθησία στο εσωτερικό της θεματικής του.

Μια παραγωγή που έγινε στο εξωτερικό (Ελβετία), από τον Marco Zappa.

Δεν υπάρχουν σχόλια: