04 Νοεμβρίου 2010

Ηλίας Βολιότης - Καπετανάκης: "Μάγκες Αλήστου Εποχής - 24 'Ρεμπέτικα' Πορτρέτα"

Ηλίας Βολιότης – Καπετενάκης

ΜΑΓΚΕΣ ΑΛΗΣΤΟΥ ΕΠΟΧΗΣ
24 «ρεμπέτικα» πορτρέτα

«Μάγκες Αλήστου Εποχής» είναι ο τίτλος του καινούριου βιβλίου του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ηλία Βολιότη - Καπετανάκη ο οποίος με τον δικό του τρόπο συνεχίζει να μας ταξιδεύει στον μοναδικής ομορφιάς κόσμο της ελληνικής λαϊκής μουσικής. Μια γλαφυρή «κινηματογραφική ταινία» όπου παρελαύνουν δημιουργοί, έργα, κοινωνικές συνθήκες, ολόκληρη, αλησμόνητη εποχή, όχι σαν μουσειακή αναπόληση, αλλά με το πρίσμα της σύγχρονης αναζήτησης - ψυχαγωγίας: Πώς οι Μεγάλοι Παλιοί και η διαχρονική τους μελωδική κληρονομιά μπορούν να δίνουν απαντοχή και στα τωρινά μας βάσανα που δεν είναι λίγα, παρά την λαμπερή καταναλωτική βιτρίνα. Πώς θα γίνουν αφετηρία για τις δικές μας εμπνεύσεις που ασφυκτικά συμπιέζονται στον βάλτο με τα πλαστικά είδωλα, αλλά ολοένα πιο συχνά ζητούν διέξοδο και νέα έκφραση.

Είκοσι τέσσερα «ρεμπέτικα» πορτρέτα, όσα και τα ελληνικά γράμματα. Το ζηλευτό αλφάβητο της λαϊκής ελληνικής μουσικής. Σκόρπια, ευτυχώς όχι λίγα, συναπαντήματα με σκονισμένες αλλοτινές εικόνες, κάδρα με πρόσωπα θρυλικά μα τόσο άγνωστα στον πλατύ κοινό. «Μάγκες Αλήστου Εποχής» που μας γαλούχησαν με τραγούδια, προίκισαν τον κόσμο ολόκληρο με το πιο όμορφο στον 20ο αιώνα έργο μελωδικού πολιτισμού. Σπονδή στην μνήμη όσων τ’ άσματα είναι πάντα στα χείλη, κυρίως στην καρδιά μας μα πέπλο λήθης σκέπασε τον βίο και την πολιτεία τους. Λες και έζησαν σε αρχαίο κι όχι σύγχρονο καιρό.

Σημειώνει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας: «Πρωτόπαιχτες μονογραφίες με τον δοκιμασμένο τρόπο της αδρής αφήγησης που φέρνει την αμεσότερη μέθεξη. Στοχεύουν το ταξίδι σε γκαστρωμένα χρόνια που τα αιώνιά τους παιδιά είναι πλοίο για να μην πνιγούμε στο λαμπερό τίποτα, κατάρτι να ανοίξουμε και τα δικά μας πανιά στην φουσκοθαλασσιά της κοινωνίας και της τέχνης. Εικόνες θα…δείτε όχι αγιογραφίες, σε περίοδο που είναι πληγή τα ποικίλα λευκώματα με τις μεταχρονολογημένες αποθεώσεις. Σάρκινες προσωπικότητες, όχι εικονική πραγματικότητα. Με τις αδυναμίες τους κυρίως, γιατί όσο μεγαλύτερα πάθη και κουσούρια τόσο πιο ωραίο, διαχρονικό έργο, αρκεί το μοναδικό ταλέντο να τα γονιμοποιεί. Ό,τι σπανίζει σήμερα;»

Φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την γέννηση του Μάρκου Βαμβακάρη, διόλου τυχαία λοιπόν το βιβλίο ξεκινά με τον Μεγάλο Συριανό, περιήγηση στην γενέτειρά του και αφήγηση του γιου του Στέλιου για το πώς ο πατέρας του με το μπουζούκι του ζωγράφιζε τους πίνακες της ζωής του. Πρωτοδημοσίευτα στοιχεία για άλλους μερακλήδες που άλλαξαν την πορεία της λαϊκής μας μουσικής: Ανέστος Δελιάς, Στράτος Παγιουμτζής, Γιώργος Κάβουρας, Βαγγέλης Παπάζογλου, μέσα από τις αφηγήσεις των δικών τους ανθρώπων. Οι τελευταίες συναυλίες του Γιώργου Θεολογίτη-Κατσαρού. Αποκαλυπτικά κείμενα για την «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Βασίλη Τσιτσάνη και για τις μελωδικές μεταλλάξεις του Απόστολου Καλδάρα.

Μοναδικοί τραγουδιστές: Πρόδρομος Τσαουσάκης, Στέλλα Χασκίλ, Γιάννης Μπερνιδάκης-Μπαξεβάνης, Κώστας Χατζηχρήστος- Τσανάκος, και σήμερα τραγούδια που σφράγισαν με την φωνή τους παίζονται στα πάλκα, ψυχαγωγούν τις παρέες μα ελάχιστα ξέρουμε για αυτούς. Ο θρυλικός λυράρης Ανδρέας Ροδινός και ο σύντεκνός του Στέλιος Φουσταλιέρης. Ο ευπατρίδης του «ρεμπέτικου» Γιώργος Μητσάκης, οι «ξεχασμένοι» Κώστας Κανούλας, Σταύρος Παντελίδης, Τόλης Εσδράς. Οικογένειες μουσικών που χάραξαν με το παίξιμό τους την πορεία του τραγουδιού όπως ο Μανώλης και η Ευαγγελία Μαργαρώνη. Ο τρυφερός…καϊξής Απόστολος Χατζηχρήστος και το βιολί του «ρεμπέτικου» Δημήτρης Σέμσης-Σαλονικιός. Ο Σπύρος Καλφόπουλος το τελευταίο άστρο πριν το ινδικό σκοτάδι και ο σαρκαστικός Χοντρο - Νάκος.

Δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα μεράκια από την ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα. Το θρυλικό κρασοπουλειό «Η Σκάλα» του Μιλάνου στον Βόλο, το παλιότερο λαϊκό ψυχαγωγείο της Ελλάδας. Εκατόν είκοσι πέντε χρόνια ζωής, μαζί με τον πρόγονό του στην Πορταριά του Πηλίου κι ακόμα διασκεδάζει τους χαροκόπους! Σαν επίμετρο, οι «Μάγκες Αλήστου Εποχής» κλείνουν με μια ακόμα πρωτότυπη μονογραφία: Γιώργος Κοντογεωργίου, ο πιονιέρος που κατασκεύασε το πρώτο ραδιόφωνο στην χώρα μας καθώς επίσης και τον πρώτο ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Όταν η δημοσιογραφία παντρεύεται με το μεράκι για την έρευνα, προπαντός την μέθεξη στο παλιό που γλυκαίνει το σκληρό σήμερα και μπορεί να δίνει τα φώτα του για το αβέβαιο αύριο, γεννιούνται έργα σαν τους «Μάγκες Αλήστου Εποχής». Πρόσκληση για ένα όμορφο ταξίδι, ιδιαίτερα προς τους νέους που θέλουν να γνωρίσουν το «ρεμπέτικο» τραγούδι και την εποχή του. Αναζητούν και σήμερα αστείρευτες πηγές έμπνευσης…
Αθήνα, Εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: